Meškuičių gimnazijos, Naisių skyriaus pradinių klasių mokiniai, ieškojo kur ir kiek yra pasislėpusio cukraus. Liko labai nustebę, pamatę kiek jo yra jų mėgstamuose produktuose. Taip pat susipažino kiek žalos gali padaryti per didelis jo kiekis.
Trumpai apie cukrų ir kur jis slepiasi
Cukrus yra lengvai įsisavinamas greito atpalaidavimo energijos šaltinis. Jame nėra jokių naudingų sudedamųjų dalių, vitaminų ar mineralinių medžiagų. Su cukrumi gautas energijos perteklius paverčiamas ir saugomas riebalų pavidalu, todėl vartojant per daug cukraus gali išsivystyti nutukimas ar kiti medžiagų apykaitos sutrikimai.
Pasaulio Sveikatos Organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau 25 g, o tai yra 6 arbatiniai šaukšteliai cukraus Amerikos širdies asociacijos medikai ir mokslininkai teigia, kad per dieną vyrams reikia neviršyti 37,5 g, o moterims – 25,2 g cukraus. Šios normos paskaičiuotos įskaitant ir natūraliai esančius cukrus bei visas jo atmainas (rudas cukrus, gliukozė, fruktozė, laktozė, sacharozė, invertuotas cukrus ir t.t.).
Kalbant apie pridėtinį cukrų, galima teigti, kad jis žmogui yra visiškai nereikalingas. Žmogaus organizmui nereikia angliavandenių, gaunamų iš cukraus. Cukrų, kuris natūraliai yra vaisiuose ir daržovėse, gauname kartu su porcija ląstelienos, vitaminų ir enzimų, taigi jo virškinimas yra lėtesnis ir kūnas lengviau su juo susidoroja. Pridėtinis cukrus neturi jokių minėtų savybių, vietoj to:
- Apkrauna kepenis;
- Kenkia dantims;
- Kūne kaupiasi riebalai.
- Didina atsparumą leptinui;
- Nesuteikia ilgalaikio sotumo jausmo;
- Cukrus sukelia priklausomybę;
- Greitina odos senėjimą;
Sveika mityba be cukraus:
- Valgykite kuo natūralesnius produktus ir kuo mažiau apdoroto ir nesveiko maisto.
- Atsisakykite baltųjų ryžių, kvietinių miltų, kvietinių miltų makaronų ir baltos duonos.
- Riebalai nėra blogai. Rinkitės tik riebų jogurtą, bet jokiu būdu ne vaisinį, nes jis turi daug cukraus. Rinkitės natūralų jogurtą ir įsidėkite norimų vaisių.
- Vietoj margarino vartokite sviestą ir riebų pieną.
- Valgykite daug šviežių daržovių ir vaisių.
- Gerkite daug vandens.
- Maistą skaninkite žolelėmis ir prieskoniais.
- Nedėkite į maistą cukraus. Geriau naudokite medų ar klevų sirupą. Bet galima atsisakyti ir jų.
- Venkite pusgaminių ir perdirbtų maisto produktų. Juose gausu cukraus pakaitalo fruktozės.
VSS, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Milda Mockevičiūtė